Historic Museum Re-Opens After Green Renovation

Share this on:

Imagine a museum that lets the sunshine and sea breezes inside! The new California Academy of Sciences does just that, and those features are just the beginning of it’s sustainable attributes. In fact, it was awarded the U.S. Green Building Council’s top rating of LEED Platinum certification for its outstanding green building efforts.

The Museum has been educating visitors since 1853, and was in need of a major renovation after an earthquake in 1989. After a long design process to determine the new Academy’s green building plan, the doors recently reopened. Visitors are now privy to an amazing 410,000-sq. ft. museum that features a striking green roof (pictured here), walls of floor-to-ceiling windows, and photovoltaic panels. The new building also houses a four-story rainforest, planetarium, natural history museum, and an aquarium displaying a 25-foot deep coral reef.

The new Academy’s green building elements also include:

  • the recycling of 90% of demolition debris from the old Academy
  • utilizing recycled steel and locally-sourced concrete, which incorporated waste products fly ash and slag
  • sending 32,000 tons of sand from its excavation work to restore dunes around San Francisco
  • using lumber from sustainably managed forests
  • insulating the building with recycled cotton denim insulation
  • consuming 30% less energy than federal code requirement

Visit the museum’s website for more information.

Tag(s): For Kids, Green Building

Comments

2 Responses to “Historic Museum Re-Opens After Green Renovation”

  1. james on October 13th, 2008 2:37 pm

    great write up! I link to you from my sight. What a beautiful facility- it’s organic and urban, and blends right into the cityscape.

    all the best – james…

  2. :: Future Gringo :: » California Academy of Sciences New Building on April 6th, 2009 5:36 pm

    […] reviewed by Green Strides, the building is primarily constructed with demolished debris from the old building. Lumber has […]

Comment on this post